fredag 28 mars 2008

Yttrandefrihet vs. religionsfrihet

Från Nederländerna kommer nu Europas nästa prövning av yttrandefrihet vs religionsfrihet. Filmskaparen, parlamentsledamoten och partiledaren Geert Wilders, har gjort filmen "Fitna" som väckt stora protester i Nederländerna. Filmen är starkt kritisk mot delar av Koranen, som predikar att hatfullt budskap om att alla som inte är muslimer ska dödas, något som väckt starka känslor bland muslimer i Nederländerna och även fått efterverkningar i arabländerna, där man exempelvis bränner holländska flaggor och en docka föreställande Geert Wilders i Afghanistan (Aktuellt 080327).


Hur vida filmen ens skulle nå ut till publiken var länge osäkert, då de massiva protesterna i Nederländerna fått muslimska organisationer att gå til ldomstol för att hindra den. Inga mediakanaler i Nederländerna är rakryggade nog att stödja och verka för visningen av filmen. Ett ställningstagaden som känns igen från våra egna fega TV- och tidningsredaktörer som inte heller vågade visa "Mohammedkarikatyrerna". En serie helt ofarliga bilder som i västerländsk tradition driver med något som man har synpunkter på. Lars Wilks, även om han är ganska rabiat och smått fanatisk själv, något jag fick erfara i gymnasiet när han var och föreläste, har också blivit utsatt för islamisters förtryck. I hans fall gjorde han sina skisser på Mohammed som rondellhund, som ett kul och tänkvärt inslag i både den svenska kulturdebatten och den lite mer internationella debatten. Det ska bli intressant att se om någon svensk redaktör har mod nog att göra det rätta. Inget skitsnack om "tänk på följderna för ..... som är i .....". Att inte visa filmen, är att underkasta sig islamisterna och deras krav på en ny världsordning. Vi vet ju redan att Svenska Dagbladets ledarsida tvivlade på att filmen ens existerade.

Nu är i alla fall Geert Wilders film släppt på nätet och jag tänkte länka till den här nedan. I skrivande stund har redan över 3,1 miljoner personer sett den engelska versionen och över 3,7 miljoner den holländska versionen. Inte illa att få drygt 7 miljoner tittare på en film på ett dygn. Speciellt inte när det rör sig om en kortfilm i dokumentärformat.

Lite bakgrund till Geert Wilders, är att han är partiledare för Frihetspartiet. Han efterträdde där Theo van Gogh som blev mördad 2004 av en muslimsk fanatiker som inte tålde partiets och van Goghs ställning gentemot islam. Wilders har sedan dess själv levt under mordhot då islamistiska grupper gjorde en mordlista på van Gogh, Wilders och en tredje person från Frihetspartiet.

Filmen är väldigt stark och känsliga tittare varnas. Dock hoppas jag bara att ni ser filmen, för den är ett viktigt inslag i debatten. Än viktigare blir det att ha sett filmen då det lär bli stora efterverkningar i den muslimska världen. Vi kommer med stor sannolikhet snart få höra om protester även i Sverige mot filmen. Det är därför viktigt att DU tar det viktiga steget för yttrandefriheten och ser filmen. Filmen visar obehagligheter, men också saker som måste ut i det öppna. Blundar du för att se filmen och för att ta en ställning för att filmen ska få visas, då är du själv inget annat än en feg och konflikträdd stackare. Yttrandefriheten är ALLTID viktigare än religionsfriheten.

Gå nu och se Fitna the Movie

Inga kommentarer: