onsdag 5 mars 2008

"Snutsvin" en vetenskaplig sanning

De flesta svenskar reflekterar nog inte över polisens bemötande och agerande, men om man väl börjat göra det, har man också sett enorma brister. Idag presenterades en rapport där det framgår att polisen brister i kompetens. Över 10% av de poliser som ingick i undersökningen nådde inte ens upp till den lägsta kravnivån, dvs att bemöta folk på ett godtagbart sätt.

Endast 5% av poliserna fick högsta betyget som innebar att polisen bemöter folk på ett godtagbart sätt, kan ta egna initiativ till ingripande och genomföra dessa, och ta hand om svåra situationer på ett långsiktigt och problemlösande sätt. Något som jag i alla fall anser borde vara någon slags lägsta nivå för en polis med några års högskoleutbildning.

Av de kvarvarande, så når otroliga 40% upp till lägsta nivån. Tänk er, att över halva poliskåren kan endast bemöta (eller inte ens det) folk de stöter på i tjänsten på ett godtagbart sätt, men inte på eget initiativ göra något själv. Till alla er som någon gång tänkt, sagt eller skrikt "snutsvin", kan jag bara säga att det troligen ofta stämmer.

Vi kan ju göra några jämförelser med andra yrkesgrupper som har kontakt med människor på olika sätt och se hur det sett ut om de uppfört sig som polisen.

- Undersköterska, hade ganska snart omplacerats eller fått sluta om bemötandet av patienter varit bristande.
- Läkare/tandläkare, hade också omplacerats eller fått sluta. Om de haft egen praktik hade nog kundernas sinande talat sitt eget språk.
- Receptionist/affärsbiträde, hade helt sonika fått lämna sitt jobb. Kundbemötande är viktigt.
- Lärare/barnskötare, hade utan pardon fått samtal med rektor och om ingen bättring skett blivit uppsagd.
- Polisen, får fortsätta om kränka människor i bemötande och vara allmänt undermålig i kvaliteten.

Nu skyller polisen på bristande ekonomi, toppstyrning, stressat jobb osv. Men snälla nån, som om inte vård, omsorg och skola skulle känna av det, eller de flesta andra som jobbar för den delen. Kompetens måste fortfarande vara ett nyckelord för personer med sådan befattning som en närpolis.

Polisen har ju redan idag lågt förtroende bland svenskarna när dessa årligen återkommande undersökningar publiceras. Inte tror jag att det här gör saken bättre, utan förhoppningsvis uppmärksammar fler personer de brister som finns.

Kom nu ihåg att inte själv bemöta poliser på ett dåligt sätt, för då kommer de att jävlas med dig. Dessa människor i stark maktposition älskar ju att få spela ut hela sitt befogenhetsregister. Dock verkar personer med sadistisk läggning, översittartendenser och rent allmänt maktbegär dras till yrken som ger sådan status och befogenhet. (Det är ju allmänt känt att chefer, som ju om något har maktposition, ofta har psykopatiska drag).

Dessvärre har jag ju själv fått se hur personer blivit kränkta av polisen för att de svarat emot dem och även hur poliser genom sitt agerande provocerat fram gripanden. [ironi] Så en stor applåd till svenska polisen och de beslutsfattare (våra politiker) som ansvarar för budgetering och resursprioritering, då klar kompetensbrist råder bland poliserna i yttre tjänst, väljer man t ex hellre att prioritera upp fildelningsbrott och annat som inte ens betraktas som brott av svenskarna. Det är underbart att ni lyssnar på mediaindustrin istället för att känna av vad era väljare upplever som viktigt. [/ironi] Makt korruperar, även i en demokrati... (vilket väl Göran Perssons "lilla gods", exceptionella skatteplanering mm vittnar om).

Man skulle ju med denna fakta starkt misstänka att våra högre beslutsfattare har en helt annan övervakningsprioriterad "big brother" agenda. Målet att se till medborgarnas intressen är för länge sedan slopat. Numera är det den egna plånboken och maktpositionen som ska säkras.

Inga kommentarer: