fredag 14 mars 2008

Stäng krogen i tid

För den som läst tidigare inlägg i bloggen, så anar ni nog att min tilltro till den svenska ordningsmakten är i det närmaste obefintlig. Dock överraskas jag ibland av att även polisen tycks komma med något vettigt förslag på hur något ska hanteras.

Stäng krogarna tidigare är ett förslag som polisen i Stockholm föreslagt. Nu gällde det i och för sig att Stureplansbratsen, dess kriminella kompisar och alla wannabe's ska tvingas raggla hem tidigare istället.

Uppenbarligen så har både den undre världen och bratsen stort inflytande på de lokala politikerna när förslaget stöter på patrull från både höger och vänster. Kanske är det politiker som tänker på intäkter från alkoholförsäljningen och de evenetuella legala taxiresor som sker vid 5-tiden på morgonen från Stureplan? Nog anar vi väl att sanningen inte är den eftersom hur illa vi än tycker om politiker, så utgår vi ifrån att de faktiskt vet att polisinsatser och sjukvårdskostnader mm, långt överskrider de marginella intäkter man kan få från försäljningen av några extra flaskor Champange.


Hur hade det varit att istället ta sig en funderare på vad en liten grupps "festande på krogen" egentligen innebär. Vi börjar med de anställda på krogarna, som säkert hade önskat andra och förmånligare arbetstider. Detta gäller även taxichaufförerna. Sen har vi alla dessa stackars medmänniskor som måste bo i närheten (med i närheten, åsyftas egentligen alla vägar där fulla människor ragglar hem efter stängningsdags och inte bara de till synes fördömda satar som måste bo precis vid krogen), och som tvingas lyssna på skrål, skrik, gräl, slagsmål och generellt högljutt pratande osv mitt i natten. Det är jobbigt för dem som är lediga, så hur jobbigt är det inte för de som ska upp tidigt till jobb?

Vi är alla säkert överens om att skattepengarna borde kunna användas bättre än att läggas på att "städa upp" efter fulla människor. Jag tror att en krogstängning redan till midnatt på vardagar och 01 på helgerna är en god start. Varför måste man vända så totalt på dygnet. Följ upp detta genom att förändra lagen, så att uppträda störande berusad räknas som långt värre, med en förhöjd straffsats som börjar vid 6 månaders villkorligt. Kanske något om att minderåriga får en automatisk 5 års fördröjning på körkortstillståndet och att föräldrarna får en saftig påhälsning av en bot om lite dagsböter när deras 15-åriga dotter plockats upp av polisen, aspackad på fredagsnatten.


Inga kommentarer: