tisdag 4 mars 2008

SVT manipulerar Melodifestivalen

Idagens upplaga av nättidningarna kan man läsa om att komikern Björn Gustafsson inte ska få vara med i Melodifestivalens "Andra Chansen". SVTs Christel Tholse Willers, projektledare för Melodifestivalen, säger att det blir en "One man show" av Kristian Luuk. (Info från Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Expressen).

Trist tycker nog många, som likt mig, sällan eller aldrig beskådar det elände som Melodifestivalen är, att en av de två ljuspunkterna i årets evenemang har eliminerats. (Morgan Pålsson är säkert kvar, men de klippen kan man ju lika gärna se på Youtube). Vad få däremot funderat på är om det finns andra motiv till det ändrade formatet av helgens program. Säkert har observanta och mediakritiska tittare redan konstaterat att SVT gjort allt för att få favoriterna i varje deltävling vidare. Senaste programet visade ju väldigt tydligt på hur man gått in och koreograferat favoriterna så att kameravinklar och klippning (och lite mixerbordsmanipulationer av färgskalorna) skulle gynna Bengtzing och Pirelli. Kika gärna på tidigare tävlingar och ni kommer att se att "favoriterna" är långt bättre koreograferade och klippta än flera av de andra bidragen. Tyvärr blev detta övertydligt i lördagens sänding.

Men det där men andra motiv än ett pressat tidschema? Jodå, det finns. Jag har fått läckt till mig information från en person med insyn i Melodifestivalen, att det finns artister (bl a Carola) och managers (en viss motbjudande person med Skara som hemvist antyds) som enligt min källa utövat starka påtryckningar genom skivbolag, managers och genom artisterna själva gentemot Melodifestivalens ledning, då favorittippade artister i tre av deltävlingarna inte direktkvalificerat sig.

- "Mycket av skulden har lagts på Björn Gustafssons popularitet, som lockat publik som normalt inte tittar på Melodifestivalen och som i protest mot Melodifestivalen röstat på "uddabidrag". Detta har fått ledningen att plocka bort Björn från Andra Chansen för att se till att dessa tittare inte förstör chansen för artister som Carola (Häggkvist & Johnson). Chansen är ju onekligen större att folk proteströstar fram Nordman, bara för att slippa se Carola i finalen om de ändå sitter och väntar på Björn Gustafssons framträdande."


Vad kan man säga? Skrämmande, men ett tidstypiskt exempel på hur musikbranschen inte skyr några som helst medel för att bevaka sina "investeringar och varumärken" (dvs artisten). Nåja, en sak är då säkert. SVT kommer att neka, liksom alla andra inblandade.

2 kommentarer:

Anonym sa...

det visar ju att det är rätt det jag gör, nämligen bojkottar eländet totalt... fy f*n...

tack för bra inlägg:-)

Anonym sa...

Uhh... att ens detta kan misstänkas är ju beklämmande. Hoppas kvällspressen börjar dra i detta, för stämmer det ska det bli ett underbart blodbad på SVT när huvudena ska rulla bland de ansvariga.