tisdag 18 mars 2008

Internetskatt/-licens på gång

Den ökände gangstern Al Capone fälldes för skattebrott en gång i tiden och just revisorer verkar vara rättsväsendets lösning på allt som de tycker är olagligt, men som folk inte har något problem med. Capone smugglade sprit från Canada under förbudstiden och det gillade folk. The Pirate Bay förser folk med världens största kultur- och nöjesbytartjänst och där använder man också skattevinkeln för att sätta dit Fredrik, Gottfrid, Peter och Calle.

Nu står alla vi andra på gång. Den politiskt tillsatta chefen på SVT, Eva Hamilton har nämligen kläckt nästa ondskefulla plan mot folket. Genom att verka för att SVTs utbud ska komma online på Internet, så slår man undan benen på alla som inte förstår vitsen med en TV-licens... (för visst är väl licenser till för just saker som är farliga för omgivningen vid oaktsamt användande, ex vapenlicenser och förarlicenser. Tror mig inte minnas många mord eller misshandelsfall pga TV-apparater. Än färre nu med plattskärmarna skulle jag tro...).

I ett sista desperat försök att komma åt dem som inte rättar sig i ledet, tänker man slå två flugor i en smäll. Dels klämmer man åt de flesta som idag inte betalar TV-licens (men som med största sannolikhet har dator med Internetuppkoppling) och dels går man hand i hand med upphovsrättsindustrin genom att belägga Internet med skatt.

Bredbands-TV finns ju redan, men är tekniskt anpassad till att kopplas upp mot TV-apparater, inte datorer. Nu smider Hamilton (och säkert i samråd med Adelsohn Liljeroth och Ask) planer som ska få alla att rätta sig i ledet.

Dock undrar jag bara hur SVT ska komma undan med att licensbelägga bredbandsoperatörernas tjänster. Än mer intressant är hur man ska få folk att rätta sig till den vidgade TV-licens som föreslås (även om den säkert kommer att få nytt namn så småningom). De flesta som inte betalar TV-licensen brukar ju säga att man ändå inte tittar på SVT, så varför betala TV-licensen som ändå bara når SVT? Jo... det där med Internet och SVT blir ju väldigt spännande att höra retoriken kring för nog är det väl så att majoriteten besöker annat än SVT på nätet?

Sen måste jag avslutningsvis ta upp några andra motiv som jag ser på gång. Regeringen vill ju att staten ska övervaka mer av vad medborgarna gör (även om vi snarare borde kallas för motborgare när staten ändå bara motarbetar oss så fort de får en chans). SVT är ett statligt bolag. Genom att kräva detta finns det ett incitament att införa nya övervakningslagar, ge FRA superdatorer för massövervakning och... just det, SVT är ju ett mediabolag och vilka är det som är för just massövervakning på Internet? Jo mediaindustrin genom sina frontfigurer Antipiratbyrån, IFPI, BSA, STIM osv...

Inga kommentarer: