torsdag 8 maj 2008

Rödebydomen en seger

Jag är positivt överraskad över att 50-åringen friats för att ha tvingats, på ett extremt sätt, göra det som ungdomsgängets föräldrar, polisen och de sociala myndigheterna borde gjort, nämligen att stoppa deras härjningar och trakasserier mot familjen.

Redan när jag läste om skotten i Rödeby för första gången, var det för mig solklart att mannen handlat i nödvärn. Ju mer information som sedan nått ut i media, ju mer tydlig har bilden blivit av ett havererat samhälle. Ungdomarna med sina mopeder har kunnat härja fritt fram. Polisen har blundat och visat på sedvanlig oförmåga till att utreda brott (annat än om de är tvingade pga politiska påtrydkningar, då de kan utreda en massa fildelningsbrott istället för fall som detta). Precis som i Engla-fallet (som jag hoppas att fler än jag är urless på att höra om), har polisen inte lyckats pussla ihop informationen som fanns tillgänglig. Hur svårt är det att kolla upp om andra familjemedlemmar anmält trakasserier? Den 50-årige pappan har ju redan fått utstå en massa hotbrev mm sedan händelsen. Han kommer att få leva med vetskapen om att han skjutit ihjäl en 15-årig kille. Är inte detta straff nog till alla de makabra galningar som hetsar efter att mannen ska dömas till fängelse eller sluten psykiatrisk vård.

Nu är det skönt att tingrätten beslöt att fria mannen helt. Frågan är bara när de verkligt skyldiga ska ställas till rätta; polisen, socialtjänsten, föräldrarna till "mopedgänget" och inte minst den 17-årige gängledaren som var den som varit aktivast och mest drivande i trakasserierna. Hade inte den dumme fan varit ett sånt svin, hade säkert 15-årige Simon Söderberg varit i livet idag... men det lär ju aldrig hans föräldrar fatta. Föräldrarna är ju mest ute efter att gnälla sig till mediasympatier och befästa sitt missriktade hat mot 50-åringen istället för de sanna förövarna. Värst är att 17-åringens mamma uttalat sig kritisk till domen. Har kärringen ingen som helst förmåga till analys? Hon kräker ur sig att:

– Jag är både ledsen och upprörd, säger hon. Har man tagit livet av en person och försökt ta livet av en annan bör man dömas till fängelse.

– Är mannen så allvarligt psykiskt störd som man påstår och kan hamna i ett så kaotiskt tillstånd borde det ha upptäckts långt tidigare. Och att en sådan person kan få ha vapen övergår mitt förstånd.

Det var för helvete hennes dåliga föräldraskap som mynnat ut i en asocial psykopat till son som trakasserat en handikappad pojke och dess familj, som uttala mordhot, vandaliserat deras bil mm. Hur jävla dum får man vara? Hennes son är ju den som är ansvarig för Simon Söderbergs död och sin egen skottskada. Jag nominerar redan Elisabeth Blomberg till titeln som årets dumkärring!

... och jag hoppas dessutom på poetisk rättvisa med att 17-åringen själv kommer att få bestående men för resten av livet, att själv få bli handikappad. Då får han se hur "kul" det är med andras förakt.

1 kommentar:

Nämen allvarligt... sa...

Aha. Sansad analys, tänkte jag när jag läste början på ditt inlägg, men fick en fadd smak i munnen när du börjar söka andra syndabockar. Då gör du själv samma fel som du så riktigt berömmer tingsrätten för att ha undvikit.
Har du någon aning om hur pojkens uppväxt har sett ut. Och är det alltid föräldrarnas fel att barn börjar bete sig asocialt. Det skulle vara intressant att höra exakt vilka fel du menar att Elisabeth Blomberg har gjort. Har hon inte skrikigt tillräckligt högt? Eller har hon underlåtit att ta till aga?
Nej, fallet visar bara på tragiska händelser inträffar utan att man egentiligen kan lasta någon som ansvarig. En rad tragiska faktorer har lett till en människas död och flera andras skador för livet.
Den gängse uppfattningen att föräldrar numera är för slappa i uppfostringen omfattas vanligen av människor som inte kommit i kontakt med problembarn. Hårda tag och höjda röster löser sällan problem med att styra barnen bort från destruktiv utveckling. Gränser - javisst, men kadaverdiciplin nej. Det är dessutom otroligt jobbigt för föräldrarna att upprätthålla en sådan diciplin om barnet kanske dessutom har psykosocialt handikapp av något slag.
Jag tycker att tingsrättens dom visar på kurage hos ledamöterna att dom lyckats motstå mediedrevet. Men jag tycker det är dåligt av dig att genast söka andra syndabockar.